• Zrównoważona konsumpcja a polityka żywnościowa - wybrane instrumenty ekonomiczne i regulacyjne

Przez kilka ostatnich dekad polityka żywnościowa skupiała się na zapewnieniu wzrostu produktywności rolnictwa celem lepszej dostępności żywności, a także jej niższych cen. Jednak wobec obserwowanej skali marnowania żywności, współwystępowania otyłości i niedożywienia, a także negatywnych konsekwencji środowiskowych oraz nierównowagi w łańcuchu dostaw żywności polityka żywnościowa oprócz obszaru produkcji coraz częściej uwzględnia także obszar konsumpcji i dystrybucji żywności, rozważając − obok aspektów ekonomicznych − także przesłanki środowiskowe i społeczne.

Podtytuł Zrównoważona konsumpcja a polityka żywnościowa - wybrane instrumenty ekonomiczne i regulacyjne
Autor Anna Wielicka-Regulska, Paulina Sołtysiak
Rok wydania 2021
Oprawa Miękka
Format 165x235
Stron 136
50,00 zł 35,50 zł
By the end of the promotion left :
0
days
01 hou.
27 minut.
22 seco.
Lowest price in the last 30 days:
32,50 zł
opak Add to wishlist
Shipping within 24 hours
ISBN 978-83-8102-481-5

Przez kilka ostatnich dekad polityka żywnościowa skupiała się na zapewnieniu wzrostu produktywności rolnictwa celem lepszej dostępności żywności, a także jej niższych cen. Jednak wobec obserwowanej skali marnowania żywności, współwystępowania otyłości i niedożywienia, a także negatywnych konsekwencji środowiskowych oraz nierównowagi w łańcuchu dostaw żywności polityka żywnościowa oprócz obszaru produkcji coraz częściej uwzględnia także obszar konsumpcji i dystrybucji żywności, rozważając − obok aspektów ekonomicznych − także przesłanki środowiskowe i społeczne.

Książka omawia wybrane instrumenty polityki publicznej, których celem jest zmiana zachowań konsumentów oraz dystrybutorów żywności na bardziej zrównoważone, oraz implikacje ekonomiczne, społeczne oraz środowiskowe tych instrumentów. W części empirycznej omówiona została również akceptacja społeczna dla tych interwencji. Z publikacji można dowiedzieć się:
• czym jest zrównoważona konsumpcja i jakie są jej zasady
• dlaczego w szczególnych przypadkach wskazane jest zastosowanie instrumentów rynkowych i regulacyjnych zmieniających zachowania konsumentów i dystrybutorów dotyczące żywności
• z jakim profilem społeczno-ekonomicznym konsumentów była powiązana większa akceptacja społeczna interwencji w konsumpcję i dystrybucję żywności w przeprowadzonych badaniach.

Książka skierowana jest do osób zainteresowanych zrównoważoną konsumpcją i jej miejscem w zrównoważonym rozwoju oraz polityką żywnościową oddziałującą na konsumenta i dystrybucję w celu uzyskania bardziej zrównoważonego sposobu gospodarowania żywnością w duchu gospodarki o obiegu zamkniętym.

Wstęp 7

Rozdział 1
Zrównoważona konsumpcja - założenia koncepcji 11
1.1. Istota i pojęcie zrównoważonej konsumpcji 11
1.2. Zasady i cele zrównoważonej konsumpcji 17
1.3. Determinanty rozwoju zrównoważonej konsumpcji 22
1.4. Mierniki zrównoważonej konsumpcji 25

Rozdział 2
Instrumenty polityki publicznej wspierające zrównoważoną konsumpcję żywności 29
2.1. Tradycyjny podział instrumentów zrównoważonej konsumpcji 29
2.1.1. Instrumenty ekonomiczne i rynkowe 33
2.1.2. Instrumenty regulacyjne (prawno-administracyjne) 35
2.1.3. Instrumenty informacyjno-edukacyjne (społeczne) 37
2.2. Instrumenty zrównoważonej konsumpcji wg projektu ASCEE 40
2.3. Instrumenty wspierające zrównoważona konsumpcję żywności wg ekonomii behawioralnej 41

Rozdział 3
Efekty zewnętrzne i charakterystyka wybranych narzędzi polityki publicznej 47
3.1. Efekty zewnętrzne w teorii ekonomii 47
3.2. Dobór narzędzi polityki publicznej 49
3.3. Grzeszne podatki (sin taxes) 53
3.4. Subsydia do owoców i warzyw 64
3.5. Zielone zmówienia publiczne (ZZP) 65
3.6. Regulacje dotyczące marnowania żywności w handlu detalicznym 68
3.7. System kaucyjny dla opakowań po napojach 71

Rozdział 4
Akceptacja wybranych narzędzi polityki publicznej w badanej populacji 75
4.1. Cel, opis badań oraz charakterystyka próby badawczej 75
4.2. Analiza wyników 86
4.3. Dyskusja i wnioski 110

Podsumowanie 115
Bibliografia 119
Spis tabel 131
Spis wykresów 133
Spis rysunków 134
Summary 135
Streszczenie 136

Anna Wielicka-Regulska − adiunkt na Wydziale Ekonomicznym Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, specjalizuje się w ekonomii behawioralnej. Jej praca koncentruje się na transformacji systemów żywnościowych, teorii wyboru i partycypacyjnym podejściu do tworzenia polityki publicznej.

Paulina Sołtysiak − absolwentka kierunku Ekonomia na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu, specjalność ekonomika gospodarki żywnościowej. W 2019 roku obroniła pracę magisterską z zakresu zrównoważonej konsumpcji żywności. Obecnie pracuje w jednej z największych sieci sklepów detalicznych zajmujących się handlem produktami
FMCG.

Recenzenci: dr hab. Mariola Grzybowska-Brzezińska, prof. Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie,
dr hab. Magdalena Sobocińska, prof. Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

There is currently no comments or ratings for this product.

Polub nas na Facebooku  

i

Information

We kindly inform you that on May 2nd the Bookstore and the Publishing House will be closed. 


Orders placed between May 1st and 4th will be completed after May 5th.