• Zrównoważona konsumpcja a polityka żywnościowa - wybrane instrumenty ekonomiczne i regulacyjne

Przez kilka ostatnich dekad polityka żywnościowa skupiała się na zapewnieniu wzrostu produktywności rolnictwa celem lepszej dostępności żywności, a także jej niższych cen. Jednak wobec obserwowanej skali marnowania żywności, współwystępowania otyłości i niedożywienia, a także negatywnych konsekwencji środowiskowych oraz nierównowagi w łańcuchu dostaw żywności polityka żywnościowa oprócz obszaru produkcji coraz częściej uwzględnia także obszar konsumpcji i dystrybucji żywności, rozważając − obok aspektów ekonomicznych − także przesłanki środowiskowe i społeczne.

Podtytuł Zrównoważona konsumpcja a polityka żywnościowa - wybrane instrumenty ekonomiczne i regulacyjne
Autor Anna Wielicka-Regulska, Paulina Sołtysiak
Rok wydania 2021
Oprawa Miękka
Format 165x235
Stron 136
50.00 37.00
Do końca promocji pozostało:
szt. Do przechowalni
Czas realizacji zamówienia do 7 dni
ISBN 978-83-8102-481-5

Przez kilka ostatnich dekad polityka żywnościowa skupiała się na zapewnieniu wzrostu produktywności rolnictwa celem lepszej dostępności żywności, a także jej niższych cen. Jednak wobec obserwowanej skali marnowania żywności, współwystępowania otyłości i niedożywienia, a także negatywnych konsekwencji środowiskowych oraz nierównowagi w łańcuchu dostaw żywności polityka żywnościowa oprócz obszaru produkcji coraz częściej uwzględnia także obszar konsumpcji i dystrybucji żywności, rozważając − obok aspektów ekonomicznych − także przesłanki środowiskowe i społeczne.

Książka omawia wybrane instrumenty polityki publicznej, których celem jest zmiana zachowań konsumentów oraz dystrybutorów żywności na bardziej zrównoważone, oraz implikacje ekonomiczne, społeczne oraz środowiskowe tych instrumentów. W części empirycznej omówiona została również akceptacja społeczna dla tych interwencji. Z publikacji można dowiedzieć się:
• czym jest zrównoważona konsumpcja i jakie są jej zasady
• dlaczego w szczególnych przypadkach wskazane jest zastosowanie instrumentów rynkowych i regulacyjnych zmieniających zachowania konsumentów i dystrybutorów dotyczące żywności
• z jakim profilem społeczno-ekonomicznym konsumentów była powiązana większa akceptacja społeczna interwencji w konsumpcję i dystrybucję żywności w przeprowadzonych badaniach.

Książka skierowana jest do osób zainteresowanych zrównoważoną konsumpcją i jej miejscem w zrównoważonym rozwoju oraz polityką żywnościową oddziałującą na konsumenta i dystrybucję w celu uzyskania bardziej zrównoważonego sposobu gospodarowania żywnością w duchu gospodarki o obiegu zamkniętym.

Wstęp 7

Rozdział 1
Zrównoważona konsumpcja - założenia koncepcji 11
1.1. Istota i pojęcie zrównoważonej konsumpcji 11
1.2. Zasady i cele zrównoważonej konsumpcji 17
1.3. Determinanty rozwoju zrównoważonej konsumpcji 22
1.4. Mierniki zrównoważonej konsumpcji 25

Rozdział 2
Instrumenty polityki publicznej wspierające zrównoważoną konsumpcję żywności 29
2.1. Tradycyjny podział instrumentów zrównoważonej konsumpcji 29
2.1.1. Instrumenty ekonomiczne i rynkowe 33
2.1.2. Instrumenty regulacyjne (prawno-administracyjne) 35
2.1.3. Instrumenty informacyjno-edukacyjne (społeczne) 37
2.2. Instrumenty zrównoważonej konsumpcji wg projektu ASCEE 40
2.3. Instrumenty wspierające zrównoważona konsumpcję żywności wg ekonomii behawioralnej 41

Rozdział 3
Efekty zewnętrzne i charakterystyka wybranych narzędzi polityki publicznej 47
3.1. Efekty zewnętrzne w teorii ekonomii 47
3.2. Dobór narzędzi polityki publicznej 49
3.3. Grzeszne podatki (sin taxes) 53
3.4. Subsydia do owoców i warzyw 64
3.5. Zielone zmówienia publiczne (ZZP) 65
3.6. Regulacje dotyczące marnowania żywności w handlu detalicznym 68
3.7. System kaucyjny dla opakowań po napojach 71

Rozdział 4
Akceptacja wybranych narzędzi polityki publicznej w badanej populacji 75
4.1. Cel, opis badań oraz charakterystyka próby badawczej 75
4.2. Analiza wyników 86
4.3. Dyskusja i wnioski 110

Podsumowanie 115
Bibliografia 119
Spis tabel 131
Spis wykresów 133
Spis rysunków 134
Summary 135
Streszczenie 136

Anna Wielicka-Regulska − adiunkt na Wydziale Ekonomicznym Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, specjalizuje się w ekonomii behawioralnej. Jej praca koncentruje się na transformacji systemów żywnościowych, teorii wyboru i partycypacyjnym podejściu do tworzenia polityki publicznej.

Paulina Sołtysiak − absolwentka kierunku Ekonomia na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu, specjalność ekonomika gospodarki żywnościowej. W 2019 roku obroniła pracę magisterską z zakresu zrównoważonej konsumpcji żywności. Obecnie pracuje w jednej z największych sieci sklepów detalicznych zajmujących się handlem produktami
FMCG.

Recenzenci: dr hab. Mariola Grzybowska-Brzezińska, prof. Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie,
dr hab. Magdalena Sobocińska, prof. Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.

Polub nas na Facebooku