- Kategorie
-
Serwowanie piwa. Optymalne wykorzystanie sprzętu, rozlewanie z beczki i nalewanie z butelki
Nie wystarczy dysponować znakomitym piwem w beczce lub w butelkach, aby zapewnić klientom kufel wspaniałego napoju i wielkie przeżycia przy jego piciu. Tak samo jak proces warzenia piwa, ważne są takie czynniki związane z jego serwowaniem, jak: temperatura, przechowywanie w beczce, urządzenie do rozlewania, rodzaj szklanki i sposób nalewania. Niniejsza książka omawia szczegółowo jak samemu zbudować urządzenie do rozlewania, jak się nim posługiwać i utrzymywać w idealnym stanie. Opisuje zasady działania i eksploatacji beczek, podłączeń oraz aparatury. Pokazuje jak wybierać i przygotowywać szklanki oraz jak prawidłowo nalewać do nich piwo. Omówione zagadnienia: • pomieszczenia: piwnica, chłodnia, strefa nalewania, • urządzenie do rozlewania, • zawory beczek i głowice/złącza urządzenia do rozlewania, • krany do nalewania piwa, • szklanki - rodzaje i użytkowanie, • prawidłowe rozlewanie i nalewanie, • regulacja urządzenia do rozlewania, • budowa własnego urządzenia do rozlewania, • konse
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Kod kreskowy | |
ISBN | 978-83-8102-206-4 |
EAN | 9788381022064 |
Nie wystarczy dysponować znakomitym piwem w beczce lub w butelkach, aby zapewnić klientom kufel wspaniałego napoju i wielkie przeżycia przy jego piciu. Tak samo jak proces warzenia piwa, ważne są takie czynniki związane z jego serwowaniem, jak: temperatura, przechowywanie w beczce, urządzenie do rozlewania, rodzaj szklanki i sposób nalewania.
Niniejsza książka omawia szczegółowo jak samemu zbudować urządzenie do rozlewania, jak się nim posługiwać i utrzymywać w idealnym stanie. Opisuje zasady działania i eksploatacji beczek, podłączeń oraz aparatury. Pokazuje jak wybierać i przygotowywać szklanki oraz jak prawidłowo nalewać do nich piwo.
Omówione zagadnienia:
• pomieszczenia: piwnica, chłodnia, strefa nalewania,
• urządzenie do rozlewania,
• zawory beczek i głowice/złącza urządzenia do rozlewania,
• krany do nalewania piwa,
• szklanki - rodzaje i użytkowanie,
• prawidłowe rozlewanie i nalewanie,
• regulacja urządzenia do rozlewania,
• budowa własnego urządzenia do rozlewania,
• konserwacja, czyszczenie i sanityzacja linii, złączy i kurków.
Przedmowa 7
Wstęp 9
ROZDZIAŁ 1. Pomieszczenia: piwnica, chłodnia, strefa nalewania 15
ROZDZIAŁ 2. Urządzenie do rozlewania 19
Elementy urządzenia do rozlewania 21
Gaz do rozlewania 22
Temperatura 24
Wielkość przeciwciśnienia 25
Rozwiązania tymczasowe i do użytku domowego 29
ROZDZIAŁ 3. Pojemniki na piwo 33
Pojemniki na piwo na rynku włoskim 40
Bezpieczeństwo przy eksploatacji beczek 45
ROZDZIAŁ 4. Zawory beczek i głowice/złącza urządzenia do rozlewania 49
Inne elementy linii rozlewania 58
Elementy dodatkowe urządzeń do rozlewania 65
ROZDZIAŁ 5. Krany do nalewania piwa 69
ROZDZIAŁ 6. Szklanki: rodzaje i użytkowanie 77
Gospodarka szklankami 82
ROZDZIAŁ 7. Rozlewanie i nalewanie 83
Przygotowanie szklanki 83
Sposoby rozlewania 88
Nalewanie z butelki 99
ROZDZIAŁ 8. Regulacja urządzenia do rozlewania 105
Przykład 1 108
Przykład 2 109
Przykład 3 110
Przykład 4 111
Przykład 5 112
Przykład 6 113
ROZDZIAŁ 9. Budowa własnego urządzenia do rozlewania 115
ROZDZIAŁ 10. Konserwacja, czyszczenie i sanityzacja linii, złączy i kranów 145
ROZDZIAŁ 11. Troubleshooting: rozwiązywanie problemów z rozlewaniem 153
Piwo odgazowane - zwiększyć nasycenie 153
Piwo przegazowane - zmniejszyć nasycenie 154
Temperatura serwowania piwa - fine tuning 157
Piwo odgazowane na jednej tylko linii przy ponownym otwarciu 157
Wady organoleptyczne powodowane przez urządzenie do rozlewania 158
Załącznik: System Draught Master 161
Bibliografia cyfrowa 165
Davide Bertinotti - popularyzator piwa i „beer hunter", od 1998 roku prowadzi domową produkcję piwa, zdobywając medale na różnych konkursach i prowadząc dziesiątki kursów i konferencji we wszystkich częściach Włoch. Prowadzi portal www.bertinotti.org poświęcony domowej produkcji piwa, kulturze oraz turystyce piwnej i jest jednym z członków założycieli MoBI - Movimento Birrario Italiano, www.movimentobirra.it.
Michele Galati - zarządca lokali piwnych od ponad 30 lat, właściciel prawdziwych pereł dla pasjonatów piwa, czyli piwiarni Abbazia di Sherwood w Caprino Bergamasco i The Dome w Nembro. Importer, „beer hunter" i popularyzator piwa, od 2003 roku jest wykładowcą na kursach nalewania piwa.
Polub nas na Facebooku