• Serwowanie piwa. Optymalne wykorzystanie sprzętu, rozlewanie z beczki i nalewanie z butelki

Nie wystarczy dysponować znakomitym piwem w beczce lub w butelkach, aby zapewnić klientom kufel wspaniałego napoju i wielkie przeżycia przy jego piciu. Tak samo jak proces warzenia piwa, ważne są takie czynniki związane z jego serwowaniem, jak: temperatura, przechowywanie w beczce, urządzenie do rozlewania, rodzaj szklanki i sposób nalewania. Niniejsza książka omawia szczegółowo jak samemu zbudować urządzenie do rozlewania, jak się nim posługiwać i utrzymywać w idealnym stanie. Opisuje zasady działania i eksploatacji beczek, podłączeń oraz aparatury. Pokazuje jak wybierać i przygotowywać szklanki oraz jak prawidłowo nalewać do nich piwo. Omówione zagadnienia: • pomieszczenia: piwnica, chłodnia, strefa nalewania, • urządzenie do rozlewania, • zawory beczek i głowice/złącza urządzenia do rozlewania, • krany do nalewania piwa, • szklanki - rodzaje i użytkowanie, • prawidłowe rozlewanie i nalewanie, • regulacja urządzenia do rozlewania, • budowa własnego urządzenia do rozlewania, • konse

Podtytuł Serwowanie piwa. Optymalne wykorzystanie sprzętu, rozlewanie z beczki i nalewanie z butelki
Autor Davide Bertinotti, Michele Galati
Rok wydania 2019
Oprawa Miękka
Format 165x235
Stron 166
39.00 29.25
Do końca promocji pozostało:
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 24h
ISBN 978-83-8102-206-4

Nie wystarczy dysponować znakomitym piwem w beczce lub w butelkach, aby zapewnić klientom kufel wspaniałego napoju i wielkie przeżycia przy jego piciu. Tak samo jak proces warzenia piwa, ważne są takie czynniki związane z jego serwowaniem, jak: temperatura, przechowywanie w beczce, urządzenie do rozlewania, rodzaj szklanki i sposób nalewania.

Niniejsza książka omawia szczegółowo jak samemu zbudować urządzenie do rozlewania, jak się nim posługiwać i utrzymywać w idealnym stanie. Opisuje zasady działania i eksploatacji beczek, podłączeń oraz aparatury. Pokazuje jak wybierać i przygotowywać szklanki oraz jak prawidłowo nalewać do nich piwo.

Omówione zagadnienia:
• pomieszczenia: piwnica, chłodnia, strefa nalewania,
• urządzenie do rozlewania,
• zawory beczek i głowice/złącza urządzenia do rozlewania,
• krany do nalewania piwa,
• szklanki - rodzaje i użytkowanie,
• prawidłowe rozlewanie i nalewanie,
• regulacja urządzenia do rozlewania,
• budowa własnego urządzenia do rozlewania,
• konserwacja, czyszczenie i sanityzacja linii, złączy i kurków.

Przedmowa 7
Wstęp 9

ROZDZIAŁ 1. Pomieszczenia: piwnica, chłodnia, strefa nalewania 15
ROZDZIAŁ 2. Urządzenie do rozlewania 19
Elementy urządzenia do rozlewania 21
Gaz do rozlewania 22
Temperatura 24
Wielkość przeciwciśnienia 25
Rozwiązania tymczasowe i do użytku domowego 29

ROZDZIAŁ 3. Pojemniki na piwo 33
Pojemniki na piwo na rynku włoskim 40
Bezpieczeństwo przy eksploatacji beczek 45

ROZDZIAŁ 4. Zawory beczek i głowice/złącza urządzenia do rozlewania 49
Inne elementy linii rozlewania 58
Elementy dodatkowe urządzeń do rozlewania 65

ROZDZIAŁ 5. Krany do nalewania piwa 69

ROZDZIAŁ 6. Szklanki: rodzaje i użytkowanie 77
Gospodarka szklankami 82

ROZDZIAŁ 7. Rozlewanie i nalewanie 83
Przygotowanie szklanki 83
Sposoby rozlewania 88
Nalewanie z butelki 99

ROZDZIAŁ 8. Regulacja urządzenia do rozlewania 105
Przykład 1 108
Przykład 2 109
Przykład 3 110
Przykład 4 111
Przykład 5 112
Przykład 6 113

ROZDZIAŁ 9. Budowa własnego urządzenia do rozlewania 115

ROZDZIAŁ 10. Konserwacja, czyszczenie i sanityzacja linii, złączy i kranów 145

ROZDZIAŁ 11. Troubleshooting: rozwiązywanie problemów z rozlewaniem 153
Piwo odgazowane - zwiększyć nasycenie 153
Piwo przegazowane - zmniejszyć nasycenie 154
Temperatura serwowania piwa - fine tuning 157
Piwo odgazowane na jednej tylko linii przy ponownym otwarciu 157
Wady organoleptyczne powodowane przez urządzenie do rozlewania 158

Załącznik: System Draught Master 161
Bibliografia cyfrowa 165

Davide Bertinotti - popularyzator piwa i „beer hunter", od 1998 roku prowadzi domową produkcję piwa, zdobywając medale na różnych konkursach i prowadząc dziesiątki kursów i konferencji we wszystkich częściach Włoch. Prowadzi portal www.bertinotti.org poświęcony domowej produkcji piwa, kulturze oraz turystyce piwnej i jest jednym z członków założycieli MoBI - Movimento Birrario Italiano, www.movimentobirra.it.

Michele Galati - zarządca lokali piwnych od ponad 30 lat, właściciel prawdziwych pereł dla pasjonatów piwa, czyli piwiarni Abbazia di Sherwood w Caprino Bergamasco i The Dome w Nembro. Importer, „beer hunter" i popularyzator piwa, od 2003 roku jest wykładowcą na kursach nalewania piwa.

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.

Polub nas na Facebooku