• Podstawy organizacji i zarządzania produkcją w przedsiębiorstwie (wyd. III)

Podręcznik dotyczy podstaw organizacji i zarządzania produkcją w przedsiębiorstwie, jest to swoiste kompendium wiedzy na ten temat. Zakres przedmiotowy opracowania podzielony jest na pięć rozdziałów: Wprowadzenie, Organizacja produkcji, Planowanie i sterowanie produkcją, Zarządzanie produkcją, Ocena produktywności, poprzedzonych wstępem, całość kończy wykaz literatury wykorzystanej. W pierwszym rozdziale dokonano wprowadzenia do organizacji i zarządzania produkcją, koncentrując się na pojęciach podstawowych, a także omówieniu systemów oraz procesów produkcyjnych i wytwórczych. Rozdział drugi obejmuje zagadnienia dotyczące organizacji produkcji, takie jak: parametry procesu produkcyjnego; typy, formy i odmiany organizacji produkcji; przebiegi produkcji; zapasy produkcyjne; możliwości produkcyjne. Rozdział trzeci dotyczy zagadnień planowania i sterowania produkcją wraz z omówieniem metod międzykomórkowego i wewnątrzkomórkowego oraz nowoczesnych metod sterowania przepływem produkcji. W czwartym rozdziale przedstawione zostały poszczególne funkcje kierownicze w zarządzaniu produkcją, oraz metody i techniki organizacji i zarządzania wykorzystywane do realizacji tych funkcji w praktyce. Zaprezentowano oryginalną metodę doboru stylów kierowania w konkretnych sytuacjach kierowniczych, którą opracował autor podręcznika. Ponadto odniesiono się do zagadnienia znaczenia informacji w zarządzaniu produkcją. Wresz­cie ostatni piąty rozdział poświęcony został zagadnieniom oceny i poprawy produktywności systemów produkcyjnych.

Podtytuł Podstawy organizacji i zarządzania produkcją w przedsiębiorstwie (wyd. III)
Autor Andrzej Rogowski
Rok wydania 2023
Oprawa Miękka
Format 165x235
Stron 124
48.00
opak Add to wishlist
Shipping within 24 hours
ISBN 978-83-8102-728-1
Podręcznik dotyczy podstaw organizacji i zarządzania produkcją w przedsiębiorstwie, jest to swoiste kompendium wiedzy na ten temat. Zakres przedmiotowy opracowania podzielony jest na pięć rozdziałów: Wprowadzenie, Organizacja produkcji, Planowanie i sterowanie produkcją, Zarządzanie produkcją, Ocena produktywności, poprzedzonych wstępem, całość kończy wykaz literatury wykorzystanej.
W pierwszym rozdziale dokonano wprowadzenia do organizacji i zarządzania produkcją, koncentrując się na pojęciach podstawowych, a także omówieniu systemów oraz procesów produkcyjnych i wytwórczych. Rozdział drugi obejmuje zagadnienia dotyczące organizacji produkcji, takie jak: parametry procesu produkcyjnego; typy, formy i odmiany organizacji produkcji; przebiegi produkcji; zapasy produkcyjne; możliwości produkcyjne. Rozdział trzeci dotyczy zagadnień planowania i sterowania produkcją wraz z omówieniem metod międzykomórkowego i wewnątrzkomórkowego oraz nowoczesnych metod sterowania przepływem produkcji. W czwartym rozdziale przedstawione zostały poszczególne funkcje kierownicze w zarządzaniu produkcją, oraz metody i techniki organizacji i zarządzania wykorzystywane do realizacji tych funkcji w praktyce. Zaprezentowano oryginalną metodę doboru stylów kierowania w konkretnych sytuacjach kierowniczych, którą opracował autor podręcznika. Ponadto odniesiono się do zagadnienia znaczenia informacji w zarządzaniu produkcją. Wresz­cie ostatni piąty rozdział poświęcony został zagadnieniom oceny i poprawy produktywności systemów produkcyjnych.

Rozdział 1. Wprowadzenie
1.1. Pojęcia podstawowe
1.2. Systemy i procesy produkcyjne
1.3. Systemy i procesy wytwórcze

Rozdział 2. Organizacja produkcji
2.1. Parametry procesu produkcyjnego
2.2. Typy, formy i odmiany organizacji produkcji
2.3. Przebiegi produkcji
2.4. Zapasy produkcyjne
2.5. Możliwości produkcyjne

Rozdział 3. Planowanie i sterowanie produkcją
3.1. Planowanie produkcji.
3.2. Sterowanie produkcją
3.3. Podstawowe zasady sterowania przepływem produkcji
3.4. Metody międzykomórkowego sterowania przepływem produkcji
3.5. Metody wewnątrzkomórkowego sterowania przepływem produkcji.
3.6. Nowoczesne metody sterowania produkcją

Rozdział 4. Zarządzanie produkcją
4.1. Realizacja funkcji zarządzania
4.2. Metody i techniki organizacji i zarządzania
4.3. Style kierowania
4.4. Informacje w zarządzaniu

Rozdział 5. Ocena produktywności.
5.1. Pojęcie produktywności
5.2. Wskaźniki produktywności
5.3. Czynniki poprawy produktywności

Bibliografia

Andrzej Rogowski — doktor nauk ekonomicznych w zakresie nauk o zarządzaniu. Praktyk o wieloletnim doświadczeniu w organizacjach gospodarczych, obecnie nauczyciel akademicki. Podstawowym obszarem jego zainteresowań zawodowych jest szeroko rozumiane zarządzanie organizacjami. Tematyka badawcza dotyczy rozwijania metod organizacji i zarządzania oraz ich implementacji w praktyce. Jest autorem oryginalnej metody doboru stylów kierowania spełniającej istotną rolę narzędzia zobiektywizowanego oceniania sytuacji kierowniczej i kształtowania postaw kierowanych, zgodnych z celami organizacji. Metoda jest przydatna również do celów: szkolenia kadr kierowniczych, badań ankietowych oraz prac badawczych.

Recenzja: dr hab. inż. Paweł Żukowski prof. Wyższej Szkoły Biznesu - National-Louis University

There is currently no comments or ratings for this product.

Polub nas na Facebooku