- Kategorie
-
Rachunek kosztów w zarządzaniu organizacjami (wyd. III)
Jeśli myśleli Państwo, że rachunek kosztów to dziedzina zarezerwowana tylko dla specjalistów, trudna lub nieciekawa, to mamy dla Was niespodziankę - oto pasjonująca książka, która pomoże optymalizować koszty w zarządzanych spółkach lub jednostkach każdemu menedżerowi. Oddajemy do Państwa dyspozycji prawdziwą perełkę wśród akademickich podręczników, która usatysfakcjonuje nawet zupełnych laików w tej dziedzinie i na użytecznych przykładach z życia w sposób przystępny pokaże, jak za pomocą rachunku kosztów skutecznie podnosić wartość firmy i umiejętnie planować niezbędne wydatki w celu maksymalizacji zysków.
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Kod kreskowy | |
ISBN | 978-83-8102-783-0 |
EAN | 9788381027830 |
W obliczu coraz większej konkurencji prawidłowy rachunek kosztów to dziedzina, bez której trudno w dzisiejszych czasach prowadzić działalność gospodarczą i osiągać sukcesy na rynku. Ich poziom kształtowany jest przez decyzje podejmowane na różnych szczeblach zarządzania podmiotami gospodarczymi. Dlatego problem poprawnej ich kalkulacji, a także oceny skutków różnorakich decyzji nabiera szczególnego znaczenia. Opanowanie bowiem tej sztuki znacznie ułatwia zarządzanie i zwiększa efektywność podejmowanych decyzji menedżerskich.
W książce zaprezentowano dwa podejścia rachunku kosztów: księgowe i ekonomiczne, jednocześnie prezentując podobieństwa i różnice obu tych aspektów. Każdy z rozdziałów poświęcony poszczególnym zagadnieniom rachunku kosztów uzupełniono przykładami praktycznymi. Na końcu każdego z nich do dyspozycji Czytelników jako bonus zamieszczono zadania do samodzielnego rozwiązania.
Pozycja przeznaczona jest dla studentów kierunków zarządzania oraz finansów i rachunkowości. Może być również wykorzystywana przez słuchaczy studiów podyplomowych i MBA. Przede wszystkim będzie jednak użyteczna dla praktyków gospodarczych, a w szczególności dla menedżerów, analityków finansowo-księgowych i specjalistów od rachunkowości zarządczej i controllingu.
Wstęp .................................................................................................................... 7
Rozdział 1
Zarządzanie jako proces decyzyjny ...................................................................... 9
1.1. Istota procesu zarządzania ........................................................................ 9
1.2. Pojęcie i klasyfikacja decyzji ...................................................................... 13
1.3. Proces planowania i podejmowania decyzji .............................................. 15
1.4. Decyzje biznesowe i koszty ........................................................................ 19
1.5. Źródła informacji niezbędnej do rozpoznania procesu decyzyjnego ....... 22
Rozdział 2
Koszty jako przedmiot zarządzania ..................................................................... 27
2.1. Koszty w ujęciu ekonomicznym ................................................................. 27
2.2. Koszty w ujęciu księgowym........................................................................ 32
2.3. Koszty jako kryterium oceny wariantów decyzyjnych ............................... 35
2.4. Czynniki kształtujące poziom i strukturę kosztów .................................... 39
Rozdział 3
Kalkulacja kosztów wytworzenia produktów ..................................................... 43
3.1. Przedmiot kalkulacji kosztów .................................................................... 43
3.2. Metody kalkulacji podziałowej ................................................................... 45
3.3. Metody kalkulacji doliczeniowej ................................................................ 51
3.4. Wielostopniowa kalkulacja kosztów .......................................................... 57
3.5. Kalkulacja kosztów produktów sprzężonych ............................................. 59
3.6. Rachunek kosztów produkcji sezonowej ................................................... 62
3.7. Rachunek kosztów produkcji budowlano-montażowej ............................. 63
3.8. Rozliczanie kosztów działalności pomocniczej ......................................... 66
3.9. Wycena produktów i ustalanie wyniku finansowego ................................ 74
Zadania ...................................................................................................... 74
Rozdział 4
Kalkulacja kosztów działalności usługowej ........................................................ 89
4.1. Rachunek kosztów usług transportowych ................................................. 89
4.2. Rachunek kosztów usług hotelarskich ....................................................... 91
4.3. Kalkulacja kosztów usług gastronomicznych ............................................ 94
4.4. Rachunek kosztów usług medycznych ....................................................... 96
4.5. Kalkulacja kosztów usług edukacyjnych .................................................... 102
Zadania ....................................................................................................... 107
Rozdział 5
Rachunek kosztów zmiennych i decyzje .............................................................. 113
5.1. Istota rachunku kosztów zmiennych ......................................................... 113
5.2. Decyzje produkcyjne .................................................................................. 121
5.2.1. Projektowanie portfela produktów (produkt mix) ..................................... 121
5.2.2. Optymalizacja zapasów materiałowych..................................................... 124
5.2.3. Optymalizacja zapasów produktów ........................................................... 131
5.2.4. Ocena opłacalności współpracy gospodarczej firm .................................. 134
5.2.5. Wybór spośród rozwiązań alternatywnych ................................................ 137
5.3. Decyzje cenowe .......................................................................................... 140
5.3.1. Czynniki kształtujące poziom cen w przedsiębiorstwie ............................ 140
5.3.2. Kosztowe formuły ceny .............................................................................. 143
5.3.3. Dolny poziom ceny ..................................................................................... 146
5.3.4. Ceny transakcyjne ...................................................................................... 149
Zadania ....................................................................................................... 156
Rozdział 6
Rachunek progu rentowności ............................................................................. 175
6.1. Próg rentowności przy produkcji (usługach) jednoasortymentowej ......... 175
6.2. Próg rentowności przy produkcji wieloasortymentowej ........................... 178
6.3. Segmentowa analiza progu rentowności ................................................... 181
6.4. Analiza wrażliwości progu rentowności i ryzyka operacyjnego ............... 186
6.5. Wykorzystanie progu rentowności do planowania sprzedaży................... 191
Zadania ....................................................................................................... 193
Rozdział 7
Inne modele rachunku kosztów ........................................................................... 201
7.1. Rachunek kosztów standardowych ............................................................ 201
7.2. Rachunek kosztów działań ......................................................................... 205
7.3. Rachunek kosztów klienta ......................................................................... 213
7.4. Rachunek kosztów docelowych ................................................................. 218
Zadania ....................................................................................................... 221
Rozdział 8
Budżetowanie kosztów ......................................................................................... 227
8.1. Istota i rodzaje budżetów kosztowych ....................................................... 227
8.2. Metody budżetowania kosztów .................................................................. 230
8.3. Procedura budżetowania ........................................................................... 241
8.4. Identyfikacja i analiza powstających odchyleń ......................................... 244
Zadania ....................................................................................................... 251
Literatura .............................................................................................................. 257
WIESŁAW JANIK - dr hab., prof. Politechniki Lubelskiej i Wyższej Szkoły Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie. Zainteresowania naukowe obejmują finanse przedsiębiorstw, analizę ekonomiczną, rachunkowość zarządczą oraz controlling. Od 2003 r. kierownik Katedry Finansów i Rachunkowości Politechniki Lubelskiej.
MARIA PAŹDZIOR - dr, wykładowca w Wyższej Szkole Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie.
Recenzent: dr hab. Helena Łukowska, prof. nadzw. KUL
Polub nas na Facebooku