• Twój domowy włoski chleb. Przepisy z różnych regionów DOSTĘPNA NATYCHMIAST

- Chleb wykonany ręcznie i chleb przygotowany z użyciem automatu - Wszystkie tajemnice związane z drożdżami i inne - Wiele najnowszych przepisów Sądzę, że największą pochwałą, jaką można otrzymać w trakcie przygotowywania posiłku, jest usłyszenie od Babci: „Ja nie potrafię zrobić czegoś tak dobrego". I właśnie to mnie spotkało. Zdarzyło mi się, że Babcia poprosiła mnie, abym ją - skarbnicę wiedzy kulinarnej - nauczył pieczenia chleba i focacci. Przepojony tym sukcesem podjąłem się zadania uczynienia z tego wydania książki czegoś wyjątkowego. Zasadnicza część zawiera przepisy, jak produkować chleb w domu i jak dbać o jego stałą doskonałość. Do tych przepisów dodałem wiele innych, także najnowszych - jak focaccia z Recco, chleb cafone, pizza. W ten sposób powstał poradnik oparty na praktycznym doświadczeniu, za którego pomocą możemy naprawdę nauczyć się pieczenia chleba - ale nie tylko: można lepiej jeść, zaoszczędzić pieniądze, a także i czas, gdyż sami się przekonamy, że wyprodukowan

Podtytuł Twój domowy włoski chleb. Przepisy z różnych regionów
Tytuł oryginalny Il tuo pane fatto in casa
Autor Alessandro Valli
Tłumaczenie Zbigniew Łucki
Rok wydania 2017
Oprawa Miękka
Format 165x235
Stron 224
49.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 24 godziny
ISBN 978-83-7556-998-8

- Chleb wykonany ręcznie i chleb przygotowany z użyciem automatu

- Wszystkie tajemnice związane z drożdżami i inne

- Wiele najnowszych przepisów

Sądzę, że największą pochwałą, jaką można otrzymać w trakcie przygotowywania posiłku, jest usłyszenie od Babci: „Ja nie potrafię zrobić czegoś tak dobrego". I właśnie to mnie spotkało. Zdarzyło mi się, że Babcia poprosiła mnie, abym ją - skarbnicę wiedzy kulinarnej - nauczył pieczenia chleba i focacci. Przepojony tym sukcesem podjąłem się zadania uczynienia z tego wydania książki czegoś wyjątkowego. Zasadnicza część zawiera przepisy, jak produkować chleb w domu i jak dbać o jego stałą doskonałość. Do tych przepisów dodałem wiele innych, także najnowszych - jak focaccia z Recco, chleb cafone, pizza. W ten sposób powstał poradnik oparty na praktycznym doświadczeniu, za którego pomocą możemy naprawdę nauczyć się pieczenia chleba - ale nie tylko: można lepiej jeść, zaoszczędzić pieniądze, a także i czas, gdyż sami się przekonamy, że wyprodukowanie chleba wymaga mniej czasu niż kupienie go!


OMÓWIONE TEMATY:
• Dlaczego warto piec chleb w domu - czas i koszty
• Podstawy pieczenia chleba
• Ciasto i jego rośnięcie
• Receptura podstawowa
• Dobór mąki
• Triki, aby ciasto lepiej rosło
• Przepisy regionalne i specjalne: chleb arabski, chleb apulijski (czyli z Altamury), chleb toskański, chleb przaśny (maca), pan brioche, babka, focaccia, pizza, chleb cafone, chapati, plecionka żytnia
• Porady praktyczne jak piec chleb w domu
• Receptury potraw z chleba

WSTĘP 11

1. CHLEB - CO TO JEST, Z CZEGO SIĘ SKŁADA 15
Historia 16
Co to jest chleb 20
Pszenica 20
Mąka 22
Jak rośnie ciasto 24
Rola składników 25
Mąka 25
Woda 25
Drożdże 26
Sól 26
Cukier 27
Tłuszcze 28
Mleko 28
Etapy produkcji chleba 29
Wyrabianie ciasta 29
Pierwsze wyrastanie (przerwa) 30
Formowanie 31
Drugie wyrastanie (wykańczanie) 32
Pieczenie 32
Dietetyka chleba 33
Wartość odżywcza chleba 33
Mity o diecie 34
Celiakia 35
Nietolerancja drożdży piwnych 35

2. PRODUKCJA CHLEBA - PODSTAWOWE CZYNNOŚCI 37
Co potrzeba 37
Czyszczenie 39
Przygotowanie ciasta 41
Aktywacja drożdży (20 minut) 41
Zmieszanie składników (2 minuty) 44
Wyrabianie ciasta (od 15 do 25 minut) 45
Pierwsze wyrastanie (od 3 do 6 godzin) 49
Ponowne wyrabianie ciasta (15 minut) 50
Drugie wyrastanie (1 godzina) 54
Pieczenie (30 minut) 54
Odpoczynek (1 godzina) 62
Tabelka z czasami 64
Podsumowanie 65

3. METODY ZAAWANSOWANE 67
Zmniejszenie ilości drożdży 70
Metody pośrednie 71
Biga 72
Poolish 73
Inne rozczyny 78
Lievitino 78
Fondo 78
Drożdże naturalne 78
Sposób przygotowania 80

4. ŁATWO POWIEDZIEĆ „MĄKA" 85
Siła mąki 85
Zera i podwójne zera 88
Mąki zwykłe 88
Mąka miękkoziarnista 88
Mąka twardoziarnista 89
Mąka razowa 90
Mąka manitoba 91
Mąki specjalne 91
Mąka ryżowa 91
Mąka kamutR (mąka khorasan) 93
Mąka płaskurkowa 94
Mąka kasztanowa 96
Mąka kukurydziana 96
Mąka gryczana 97
Mąka bezglutenowa 99
Mieszanki 100
Mąki gotowe 100
Eksperymentujmy 100

5. AUTOMAT DO CHLEBA 103
Jak jest zbudowany 103
Wady 106
Kształt bochenka 106
Zalety 107
Jak wybrać automat do chleba 108
Wielkość bochenka 108
Podstawowy program pieczenia 109
Program samego wyrastania 109
Program samego wyrabiania 109
Program samego pieczenia 111
Nastawianie godziny pieczenia 111
Bateria zasilania awaryjnego 111
Wybór poziomu przyrumienienia 111
Wybór wagi bochenka 112
Funkcje dodatkowe 112
Wyrabianie ciasta automatem do chleba 113
Inne zastosowania automatu do chleba 114
Podstawowa receptura chleba z automatu 115
Procedura 116
Triki zawodowe 122
Zmniejszenie ilości drożdży przez długie wyrastanie 122
Poolish 123
Rady końcowe 124

6. RECEPTURY CHLEBA 127
Włoskie regionalne gatunki chleba 127
Chleb z Altamury (Apulia) 127
Marocca z Lunigiany (Toskania) 129
Marocco z Montignoso (Toskania) 131
Plecionka żytnia z makiem 133
Focaccia (Liguria) 136
Focaccia z Recco z serem 143
Piadina (Romania) 149
Grissini (Piemont) 150
Nowa metoda - chleb cafone 153
Pizza - symbol Włoch 157
Ilość składników i czas przygotowania 160
Chleb kolorowy, chleb pachnący 161
Chleb z rożnych krajów 162
Chapati (Indie) 162
Injera (Etiopia, Erytrea) 165
Injera szybka 169
Naan (Indie) 169
Maca (Izrael) 170
Chleb arabski czyli pita (wszystkie kraje arabskie) 171
Bagietka (Francja) 173
Chleb kasztanowy 174

7. RECEPTURY DLA AUTOMATÓW DO CHLEBA 177
Panettone 178
Pan brioche 180
Ciasto migdałowe 181
Pan carre 182
Pan carre z pięciu zbóż 183
Chleb wiejski 183
Pandoro 184
Chleb z płaskurką 185
Chleb żółty 186
Chleb zielony 186
Chleb czerwony 187
Chleb z twarogiem 188
Chleb dyniowy 188
Chleb apulijski 189
Chleb z jogurtem 189
Chleb bezglutenowy 190
Chleb mleczny z makiem 190
Chleb bożonarodzeniowy 191
Chleb ciecierzycowy 192
Panis romanus 192
Chleb ryżowy 193
Chleb z ryżem 194
Chleb z oliwkami 194
Chleb prowansalski 195
Tortano 195

8. RECEPTURY POTRAW Z CHLEBA 197
Sos peara (peverata) 197
Kluski canederli 198
Słodkie pączki z chleba 199
Kanapka mozzarella in carrozza 199
Zupa panada 200
Kluski strangolapreti 200
Ciasto z jarzynami 201
Zupa pancotto 202
Makaron cavetelli z orzechami i miękiszem chleba 203
Grzanki z serem scamorza 203
Zupa chlebowa 204
Grzanki bruschette z kiełbasą 204
Grzanki po marynarsku 204
Zupa cipollata 205
Zupa acquasale 205
Ciasto z jabłkami 206
Ciasto z jabłkami i gruszkami 207
Budyń czekoladowy 207
Ciasto miascia 208
Klops z tuńczykiem 208
Kotlety z bakłażanów 209
Kotlet mielony 210
Zupa chlebowa 210
Zupa ribollita 211
Kanapka strammer max 212
Omlet z chlebem 213
Chlebki friselle 213
Pizza povera 214
Danie capello da prete 215
Klops jarski 216

ZAŁĄCZNIK A - BŁĘDY PRZY PRODUKCJI CHLEBA 219
SŁOWNICZEK 223

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.

Polub nas na Facebooku