- Kategorie
-
Wszystkie oblicza cukru

Jak naprawdę jest z tym cukrem? Czy słodka kawa i herbata, owocowe soki, torty i czekoladki powinny bezwzględnie zniknąć z naszej diety? Czy powinniśmy całkowicie unikać słodyczy i innych bazujących na prostych węglowodanach potraw? Jak zmodyfikować dietę, gdy otrzyma się zalecenie ograniczenia spożycia węglowodanów? Na co jeszcze, poza rozwojem i przebiegiem cukrzycy, a także zależnych od niej chorób, mają wpływ cukier i produkty o wysokiej zawartości węglowodanów?
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Kod kreskowy | |
ISBN | 978-83-289-1166-6 |
EAN | 9788328911666 |
Z czym kojarzy Ci się słowo "cukier"? Większości osób, którym autorki zadały to pytanie, najpierw przychodzą do głowy słodycze. Potem pojawiają się słodkie napoje i wreszcie, u starszych ankietowanych, cukrzyca. Cukry, węglowodany w ogólności, mają ostatnio złą sławę ― identyfikuje się je jako przyczynę epidemii nadwagi i otyłości. Przypisuje się im winę lub współwinę w przypadku szeregu innych chorób i dolegliwości: od wspomnianej już cukrzycy, przez związane z nią choroby serca i naczyń krwionośnych czy niepłodność, aż po migreny i trądzik. Odnotowuje się związek między spożywaniem cukrów i nasilaniem się objawów depresji czy ADHD. Wykluczenie cukru z diety zaleca się osobom ze zdiagnozowanym spektrum autyzmu.
Jak naprawdę jest z tym cukrem? Czy słodka kawa i herbata, owocowe soki, torty i czekoladki powinny bezwzględnie zniknąć z naszej diety? Czy powinniśmy całkowicie unikać słodyczy i innych bazujących na prostych węglowodanach potraw? Jak zmodyfikować dietę, gdy otrzyma się zalecenie ograniczenia spożycia węglowodanów? Na co jeszcze, poza rozwojem i przebiegiem cukrzycy, a także zależnych od niej chorób, mają wpływ cukier i produkty o wysokiej zawartości węglowodanów?
W tej książce znajdziesz odpowiedzi na powyższe pytania, wskazówki dietetyczne, jak również przykłady jadłospisów złożonych z potraw o niskim ładunku glikemicznym (IG).
Wstęp
I. PODSTAWOWE POJĘCIA
II. CUKIER - SŁODKIE TAJEMNICE NATURY
Z czym kojarzy nam się cukier?
Co to są węglowodany?
Jak i gdzie powstaje glukoza?
Układ pokarmowy
W jaki sposób dostarczamy cukier do organizmu?
Co to jest oddychanie komórkowe?
Czy cały cukier zawarty w pożywieniu zostaje wchłonięty do krwi?
W jaki sposób odczuwamy smaki i czy cukier zawsze jest słodki?
Od czego zależy intensywność odczuwania smaku słodkiego?
Insulina
W jaki sposób regulowane jest stężenie glukozy?
III. JAK CUKIER I INSULINA WPŁYWAJĄ NA PRZEBIEG I ROZWÓJ CHORÓB?
Hipoglikemia, czyli niski cukier
Insulinooporność, hiperinsulinemia
Czy mikrobiota jelitowa może mieć wpływ na stężenie insuliny w organizmie?
Cukrzyca
Dlaczego zaburzeniom gospodarki węglowodanowej często towarzyszą choroby układu krążenia?
Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (ang. non-alcoholic fatty liver disease, NAFLD)
Czy glukoza i insulina wpływają na rozwój nowotworów?
Czy insulina i glukoza mają związek z niepłodnością?
Zaburzenia neurologiczne i psychiczne a cukier
Migreny a cukier
Skóra a cukier
Inne aspekty życia związane z cukrem
Nietolerancja węglowodanów
IV. CUKIER W DIECIE. HARMONIA SMAKU I ZDROWIA
Indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny
Glikemia a sposób obróbki pokarmu
Skład posiłku a tempo wzrostu glikemii
Jedzenie rozdzielne
Jedzenie uważne
To może ocet?
A co ze skrobią oporną?
Gdzie się ukrył cukier?
Inne oblicza cukru
Czy wiesz, co pijesz?
Pieczywo
Post przerywany a glikemia
Jak działa cheat meal?
Jedzenie nocne
Słodziki (sztuczne substancje słodzące)
Co się stanie, gdy z diety wyrzucimy cukier?
Czy cukier uzależnia?
Cukier w diecie dziecka, czyli jak wyrabiać zdrowe bezcukrowe nawyki u najmłodszych
V. PRZYPADKI KLINICZNE
Przypadek 1. Pani Joanna
Przypadek 2. Pan Jarek
Przypadek 3. Pani Beata
VI. PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS Z NISKIM IG
VII. PRZEPISY NA DANIA Z NISKIM INDEKSEM GLIKEMICZNYM
Autorki
Podziękowania
Agnieszka Wilczewska — lekarz specjalista chorób wewnętrznych i diabetologii z wieloletnim doświadczeniem klinicznym. Na co dzień zajmuje się leczeniem wielu chorób internistycznych, między innymi cukrzycy, insulinooporności i przerostu flory bakteryjnej w jelicie cienkim, czyli SIBO. Pasjonuje się diagnostyką trudnych przypadków medycznych. Traktuje pacjenta indywidualnie i holistycznie, zakłada bowiem, że rozpoznanie jednej choroby nie zwalnia lekarza z poszukiwania innych schorzeń. Uważa, że podstawą do osiągnięcia lepszych efektów terapii jest właściwa edukacja pacjenta i wielokierunkowe leczenie, w tym zastosowanie odpowiedniej diety leczniczej uwzględniającej rozpoznane choroby i styl życia chorego.
Dr n. med. Justyna Jessa — doświadczony dietetyk kliniczny, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Specjalizuje się w prowadzeniu kobiet w ciąży, małych dzieci, a także pacjentów z chorobami metabolicznymi i autoimmunologicznymi oraz SIBO. Obroniła doktorat w Instytucie Matki i Dziecka, w ramach rozprawy doktorskiej badała bezpieczeństwo stosowania diet eliminacyjnych u dzieci w spektrum autyzmu.
Polub nas na Facebooku