• Podstawy organizacji i zarządzania produkcją w przedsiębiorstwie

Podtytuł Podstawy organizacji i zarządzania produkcją w przedsiębiorstwie
Autor Andrzej Rogowski
Rok wydania 2010
Oprawa Miękka
Format 165x235
Stron 124
42.00 28.98
Do końca promocji pozostało:
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 24h
ISBN 978-83-7556-232-3

Uszkodzona okładka

Podręcznik dotyczy podstaw organizacji i zarządzania produkcją
w przedsiębiorstwie, jest to swoiste kompendium wiedzy na ten temat. Zakres przedmiotowy opracowania podzielony jest na pięć rozdziałów: Wprowa­dzenie, Organizacja produkcji, Planowanie i sterowanie produkcją, Zarządzanie produkcją, Ocena produktywności, poprzedzonych wstępem, całość kończy wykaz literatury wykorzystanej. W pierwszym rozdziale dokonano wprowadzenia do organizacji
i zarządzania produkcją, koncentrując się na pojęciach podstawowych, a także omówieniu systemów oraz procesów produkcyjnych i wytwórczych. Rozdział drugi obejmuje zagadnienia dotyczące organizacji produkcji, takie jak: parametry procesu produkcyjnego; typy, formy i odmiany organizacji pro­dukcji; przebiegi produkcji; zapasy produkcyjne; możliwości produkcyjne. Rozdział trzeci dotyczy zagadnień planowania i sterowania produkcją wraz z omówieniem metod międzykomórkowego
i wewnątrzkomórkowego oraz nowoczesnych metod sterowania przepływem produkcji. W czwartym rozdziale przedstawione zostały poszczególne funkcje kierownicze w zarządzaniu produkcją, oraz metody i techniki organizacji
i zarządzania wykorzystywane do realizacji tych funkcji w praktyce. Zaprezentowano oryginalną metodę doboru stylów kierowania w konkretnych sytu­acjach kierowniczych, którą opracował autor podręcznika. Ponadto odniesiono się do zagadnienia znaczenia informacji w zarządzaniu produkcją. Wresz­cie ostatni piąty rozdział poświęcony został zagadnieniom oceny i poprawy produktywności systemów produkcyjnych.

Rozdział 1. Wprowadzenie
1.1. Pojęcia podstawowe
1.2. Systemy i procesy produkcyjne
1.3. Systemy i procesy wytwórcze

Rozdział 2. Organizacja produkcji
2.1. Parametry procesu produkcyjnego
2.2. Typy, formy i odmiany organizacji produkcji
2.3. Przebiegi produkcji
2.4. Zapasy produkcyjne
2.5. Możliwości produkcyjne

Rozdział 3. Planowanie i sterowanie produkcją
3.1. Planowanie produkcji.
3.2. Sterowanie produkcją
3.3. Podstawowe zasady sterowania przepływem produkcji
3.4. Metody międzykomórkowego sterowania przepływem produkcji
3.5. Metody wewnątrzkomórkowego sterowania przepływem produkcji.
3.6. Nowoczesne metody sterowania produkcją

Rozdział 4. Zarządzanie produkcją
4.1. Realizacja funkcji zarządzania
4.2. Metody i techniki organizacji i zarządzania
4.3. Style kierowania
4.4. Informacje w zarządzaniu

Rozdział 5. Ocena produktywności.
5.1. Pojęcie produktywności
5.2. Wskaźniki produktywności
5.3. Czynniki poprawy produktywności

Bibliografia

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.