Kultura bezpieczeństwa żywności. Istota i narzędzia pomiaru

Autorzy: Małgorzata Z. Wiśniewska
Rodzaj
48.00 36.00
Kultura bezpieczeństwa żywności. Istota i narzędzia pomiaru
Wydawca: CeDeWu
ISBN:978-83-7556-986-5
Data dodania:2017-12-18
Format: 165x235
Oprawa: Miękka
Podtytuł: Kultura bezpieczeństwa żywności. Istota i narzędzia pomiaru
Rok wydania: 2018
Stron: 190


Pomimo nieustających afer na rynku żywności, istota i rola kultury bezpieczeństwa żywności jest tematem stosunkowo nowym, nie tylko w naszym kraju. Jest to jednak temat bardzo istotny, gdyż przyjmuje się, iż brak tej kultury, brak troski o jej zapewnienie, należy do kategorii tzw. nowych zagrożeń dla bezpieczeństwa produktu żywnościowego. Kultura bezpieczeństwa żywności to podzielane postawy, wartości oraz przekonania wobec zapewnienia bezpieczeństwa produktu żywnościowego, na co dzień demonstrowane w organizacjach zajmujących się produkcją i obróbką żywności. Niestety, jak wskazują wyniki badań prowadzonych na świecie, kultura bezpieczeństwa jest w wielu przypadkach w obszarze łańcucha żywności niemal zupełnie ignorowana. Nie jest także dostatecznie doceniana i rozumiana przez najwyższe kierownictwo organizacji. Jest to zjawisko niezwykle złożone i wręcz krytyczne dla bezpieczeństwa zdrowia oraz życia każdego konsumenta, dlatego też wymaga ono szerokiego rozpoznania i rozpropagowania. Niniejsza książka pozwala wypełnić lukę wiedzy w tym zakresie. Czytelnik zapozna się w niej:

• z podstawami definicyjnymi i założeniami ogólnej istoty bezpieczeństwa, a następnie bezpieczeństwa żywności,
• ze zjawiskiem, dotąd słabo sygnalizowanym, jakim jest food crime, czyli przestępstwa wymierzone w żywność i łańcuch żywnościowy,
• z problematyką klimatu i kultury bezpieczeństwa żywności, a także mało jeszcze znanym i rozpoznanym w łańcuchu żywnościowym - zjawiskiem kultury sprawiedliwego traktowania (just culture),
• z czynnikami oraz uwarunkowaniami sprzyjającymi tworzeniu kultury bezpieczeństwa żywności,
• z narzędziami pozwalającymi określić, zmierzyć i ocenić dojrzałość poziomu kultury bezpieczeństwa żywności w organizacji oraz wskazać na obszary wymagające doskonalenia.

Wstęp 7

Rozdział 1
Bezpieczeństwo żywności i jego uwarunkowania 9
1.1. Pojęcie bezpieczeństwa i jego wymiary 9
1.2. Bezpieczeństwo żywności i łańcucha żywnościowego w świetle zagrożeń 18
1.3. Przestępstwa wymierzone w żywność 27
1.4. Uwarunkowania prawne bezpieczeństwa żywności 35
1.5. Uwarunkowania rynkowe bezpieczeństwa żywności 44

Rozdział 2
Istota kultury bezpieczeństwa żywności 57
2.1. Kultura i klimat bezpieczeństwa 57
2.2. Kultura i klimat bezpieczeństwa żywności - podstawy, definicje i zależności 68
2.3. Artefakty, normy, wartości i założenia kultury bezpieczeństwa żywności 79
2.4. Czynniki decydujące o kulturze bezpieczeństwa żywności 83
2.5. Zjawisko i potrzeba „just culture" w kształtowaniu bezpieczeństwa żywności 88

Rozdział 3
Kształtowanie i pomiar kultury bezpieczeństwa żywności 105
3.1. Etapy kształtowania i wdrażania kultury bezpieczeństwa żywności 105
3.2. Uwarunkowania kultury bezpieczeństwa żywności 112
3.3. Dojrzałość i poziomy kultury bezpieczeństwa żywności - wybrane modele definiowania 117
3.4. Przykłady narzędzi pomiaru kultury bezpieczeństwa żywności 130
3.4.1. Kwestionariusz B. Ball z zespołem 132
3.4.2. Kwestionariusz J.A. Neala z zespołem 135
3.4.3. Matryca oceny M. Wrighta z zespołem 137
3.4.4. Kwestionariusz O.A. Ijabadeniyi 144
3.4.5. Kwestionariusz U.F.U.Z. Abidin 146
3.4.6. Macierz L. Jespersen 149
3.4.7. Kwestionariusz E. De Boeck z zespołem 153
3.4.8. Kwestionariusz M. Zabukošek z zespołem 155
3.4.9. Inne rozwiązania 158
3.5. Przykłady pomiaru just culture 162

Podsumowanie, wnioski i rekomendacje 169
Bibliografia 175
Spis tabel 187
Spis rysunków 189

Prof. dr hab. Małgorzata Z. Wiśniewska - pracownik naukowo-dydaktyczny Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Gdańskiego, gdzie kieruje Zakładem Zarządzania Jakością i Środowiskiem. Specjalizuje się w problematyce jakości, w tym bezpieczeństwa produktu żywnościowego w ujęciu systemowym. Autorka blisko 200 publikacji - książek i artykułów, o zasięgu krajowym i międzynarodowym. Laureatka Polskiej Indywidualnej Nagrody Jakości im. Prof. Edwarda Kindlarskiego w kategorii nauka.

Opinie i oceny (0)

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.

Komentarze i opinie mogą dodawać tylko zalogowani Klienci.
Oprogramowanie sklepu internetowego SKY-SHOP Sklep internetowy
Proszę czekać ...

Informacja

Zalogowano poprawnie

Produkt został dodany do koszyka

Do Twojego koszyka została dodana wybrana ilość sztuk produktu. Podczas realizacji zamówienia będzie można ją zmienić.

Szczegółowa zawartość koszyka znajduje się u góry strony pod ikoną koszyka.

Informacja

Produkt został dodany do przechowalni

Dział handlowy

- Tel: 22 396 15 00 
- Mob. 53 396 15 00

- E-mail:

hurt@cedewu.pl
dystrybucja@cedewu.pl

imagedystrybucja.cedewu